Dijital Model Fabrika Blogları

Değer Akış Analizi ve Tasarımı | Dijital Model Fabrika Yol Haritası #3

Dijital Model Fabrika yol haritasının 3. modülü Değer Akış Analizi ve Tasarımı (Haritalama)’dır. Bu modül ve bir sonraki modül olan Değer Akış Analizi ve Tasarımı 4.0 modülüyle Yalın ve Dijital Dönüşüm yol haritasının teşhis modülleri tamamlanmaktadır.

Geçtiğimiz Modüllerdeki Kazanımlarımız

Başlangıç modüllerini gözden geçirecek olursak; önce ortak güdüyü ve hizalanmayı sağlamak üzere bu çalışmaları neden yapacağımızı irdelediğimiz Yalın Yaklaşım ve Endüstri 4.0 modülünü çalıştıktan sonra süreçleri istikrarlı hale getirip standardize ediyoruz. Standardize ettikten sonra artık ölçme ve analiz yapabiliriz. Ancak istikrarlı hale getirdiğiniz, standartlaştırdığınız süreçleri, operasyonları ve bunların birleşimiyle ortaya çıkan değer akışını ölçebilirsiniz.

Ölçmeye ve veri toplamaya başlayınca analitik bir analiz yapabilir ve bu analize dayanarak yeni durumu, daha iyi olanı tasarlayabilir, kurgulayabilir ve uygulayabilirsiniz. Aksi takdirde yapacağınız tüm çalışmalar varsayımlara, sezgilere dayanır, sağlam bir zemine oturmaz ve bu sebeple de yapacağınız çalışmalar sürdürülebilir olmaz, geriye dönüş çok kolay olur. Eğer yapacağınız iyileştirmelerin, geliştirmelerin kalıcı olmasını istiyorsanız bu sıralamayı takip etmek bir zaruriyettir.

En büyük israflardan biri aslında iyileştirmeleri sürekli yapıp, bozulduktan sonra tekrar yapmaya çalışmaktır. Bunu bir gereksiz işlem, tekrarlanan iş gibi düşünebilirsiniz. Yalın çalışmalar bu israfları ortadan kaldırmaya çalışırken maalesef proje ekiplerinde de bu israfları görebilmekteyiz. Bu yaşanan durumlar haliyle proje ekiplerinin enerjisini de düşüren, her denemede başarısızlık ihtimalini artıran çok ciddi bariyerler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yalın Dönüşümde Kararlılık ve İstikrar

Shingo Enstitü’nün yaptığı bir araştırmaya göre firmaların %20’si yalın yolculuğa çıkıyor ancak yalnızca %20’si başarılı olabiliyor. Bu yolculukta pes eden firmaların tekrar bu yolculuğa çıkma isteği ve azmi de düşüyor, enerjik bir başlangıç ancak başarı enerjisi yüksek liderlerle olabiliyor. Kaç defa pes edilirse edilsin bir sonraki sefer yeterli azim ve kararlılık gösterildiğinde projenin başarılı olacağının bilinmesi gerekiyor. Bunu sigarayı bırakma denemelerine veya spor salonuna kayıt olup her vazgeçişe benzetebilirsiniz. Yeterli kararlılık gösterdiğinizde sigarayı bırakabildiğiniz gibi, yeterli disiplini gösterdiğinizde ömür boyu spor yapabildiğiniz gibi yalın yolculuğa çıkıp bunu bir iş yapış biçiminiz haline getirebilir, davranış modelinizi buna göre geliştirebilir ve yalın felsefeyi DNA’nıza yazabilirsiniz.

Değer Akış Analizi ve Tasarımı Uygulaması

Değer Akış Analizi ve Tasarımı modülünde işe ilk olarak iş etüdü ile başlıyoruz. Verimlilik çalışmaları ve yalın dönüşüm çalışmaları hız gerektirir. Eğer yavaş kalırsanız birdenbire projenin heyecanı sönebilir, enerjikliğini yitirebilir. Bu sebeple de hızlı sonuç almak çok önemlidir. Hızlı sonuç almak için de pragmatik yaklaşım çok etkilidir. Bu sebeple de iş etüdü yaparken biz analitik ve pragmatik yaklaşımı benimsedik. Uzun uzun REFA tabanlı iş etüdü yapmak çok uzun zaman alacağı ve sonuçları geciktireceği için REFA tabanlı ama pragmatik bir yaklaşımla iş etüdünün nasıl alınacağını uygulamalı olarak Dijital Model Fabrika içinde uygulatıyoruz ve bunu katılımcıların kendi işletmelerinde yapabilmesini sağlayacak yetkinliği kazandırıyoruz.

Dijital Model Fabrika içinde sanal gerçeklik ortamında standartlaştırılmış operasyonların etüdünü almak için elinizdeki konsolda bir düğmeye basıyorsunuz ve kronometre açılıyor ve zaman etüdünü uygulayarak öğreniyorsunuz. Daha sonra aynı operasyonun videosu üzerinde belirli yazılımları kullanarak iş adımlarını analiz ederek, metot ve zaman etüdünü gerçekleştiriyorsunuz. Bu sayede bu yazılımlara hızlı bir şekilde etkili bir etüt almayı da uygulamalı olarak öğreniyorsunuz ve kendi işletmenizde uygulayacak yetkinliğe ulaşıyorsunuz.

Daha sonra Değer Akış Haritalama için gerekli stok bilgisi gibi detayları doğrudan sanal gerçeklik ortamındaki Dijital Model Fabrika’nın içinde gözlemleyerek topluyorsunuz. İlk modüllerde süreç yaklaşımı ve standardizasyon modüllerinde topladığınız bilgilerle Değer Akış Haritasını ortaya çıkarmak için gerekli tüm bilgilerin üzerine proses zamanı bilgilerini etütlerle ilave ederek Değer Akış Haritasını tamamlıyorsunuz. Böylece sanal gerçeklik ortamında gerçek üretim proseslerine ait bir Değer Akışını baştan sona analiz ediyor ve potansiyeli belirleyebiliyorsunuz. Sonrasında da edindiğiniz bilgilerden yola çıkarak grup çalışmasıyla workshopta gelecek durumu tasarlıyorsunuz.

Kazanımlar

Bütün bunları yaparak kendi çalıştığınız ortamda ilk modülden itibaren süreçleri analiz edip, stabilize edebilecek, sonra operasyonları ve süreçleri standartlaştıracak ve Değer Akış Analizi ve Tasarımı ile verileri toplayarak iş etüdü yapıp Değer Akış Haritasını ortaya çıkaracak yetkinliğe ulaşıyor ve gelecek durumu da tasarlayabiliyorsunuz.

Böylece artık teşhis modüllerini tamamlamış oluyorsunuz. Artık işletmenizin MR’ını çekmiş durumdasınız ve Yalın Dönüşüm adına ne yapmanız gerektiği en ince detayına kadar netleşiyor. Artık hangi alanlara öncelik vermeniz gerektiğini ve odaklanmanız gerektiğini biliyorsunuz. Yalın çalışmaların başarısı için teşhis safhası en kritik kısımdır. Doğru bir teşhis olmadan doğru bir tedavi olamayacağı gibi aynı durum Yalın Dönüşüm için de gereklidir. Bu süreçte başarılı olan %20’nin %20’sinden biri olmak istiyorsanız Dijital Model Fabrika’daki VR uygulamalı Yalın ve Dijital Dönüşüm workshopları size ihtiyacınız olan rehberliği sağlayacaktır.

– Dr. Doğan Hasan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir