Dijital Fabrika Nedir?
Gelişen teknoloji hayatın her alanında olduğu gibi endüstriyel alanlarda da birçok değişiklik getirdi. Son yıllarda adından çokça söz ettiren yeni bir teknoloji gelişti; dijital fabrikalar. Endüstri 4.0 ile gelişen bu teknoloji, üretim sürecinde ekipler tarafından yapılan hataları sıfıra indiriyor ve üretimin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini amaçlayarak endüstrilere birçok alanda fayda sağlıyor. Bu kârlı getirileri sayesinde dijital fabrikalar her geçen gün daha da gelişerek yaygınlaşıyor.
Dijital fabrika, en sade tanımıyla “İnsanların dijital araçları kullanarak ürünler veya hizmetler oluşturmak için birlikte çalıştığı bir yerdir”. Akıllı fabrika olarak da tanımlanan dijital fabrika, fiziksel bir fabrikanın sahip olduğu tüm sistemlerin ya da belirli bir kısmının sanal ortama taşınmış halleridir. Dijital fabrika, endüstrilere gerçek fabrikalarının üretim süreçlerini iyileştirmeye, verimliliğini arttırmaya, atılan adımları kontrol etmeye ve değerlendirmeye olanak sağlar. Fabrikaya özgü yazılımlar, fabrika verilerini dijital ortama taşır ve fabrikanın dijital formunu oluşturur.
Dijital Fabrika, üretimin birçok yönünü otomatikleştiren yepyeni bir yazılımlar çözümüdür. Şirketlerin pahalı makinelere yatırım yapmak zorunda kalmadan hızlı bir şekilde ürünler yaratmasına ve ardından üretimi ölçeklendirmesine olanak tanır.
Dijital Fabrika ile Üretim Süreçlerini Otomatikleştirin
Dijital fabrika, üreticilerin ürünleri her zamankinden daha hızlı tasarlamasını, oluşturmasını, test etmesini ve teslim etmesini sağlayan bulut tabanlı bir platformdur. Ayrıca ürün geliştirme projelerini yönetmek için eksiksiz bir araç takımı sağlar. Dijital fabrika ile 3D baskı, CNC makineleri, lazer kesiciler ve diğer araçları kullanarak kolayca özel ürünler oluşturabilirsiniz. Dijital fabrikayı, tüm tedarik zincirinizi yönetmek, envanteri takip etmek ve ürün kalitesini izlemek için de kullanabilirsiniz. Dijital fabrika ile diğer ekip üyeleriyle kolayca işbirliği yapabilir, ilerlemeyi izleyebilir ve belgeleri paylaşabilirsiniz. Tasarımdan baskıya kadar tüm iş akışınızı yönetmek için de kullanabilirsiniz.
Dijital Fabrika ile Operasyonları Kolaylaştırın
Dijital fabrika, tekrarlayan görevleri otomatikleştirerek şirketlerin operasyonlarını düzene koymalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu, manuel çalışmaya daha az zaman harcayabileceğiniz ve önemli olana, yani işinizi büyütmeye daha fazla zaman ayırabileceğiniz anlamına gelir.
Dijital Fabrika Nasıl Kurulur?
Başarılı bir dijital fabrika kurmak için net süreçler ve prosesler oluşturmanız gerekir. Bu, projeleri daha etkin bir şekilde yönetmenize, ekipler arasında tutarlılığı sağlamanıza ve herkesin sağladığınız araçları nasıl kullanacağını bilmesini sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Dijital fabrika kurmak için izlenmesi gereken bazı adımlar vardır;
- Ne tür bir ürün veya hizmet yaratmak istediğinizi belirleyin.
- Projede kimlerin yer alacağını öğrenin.
- Projeye ne kadar para yatırmanız gerektiğine karar verin.
- Mevcut bir platformu mu kullanacağınızı veya kendiniz mi geliştireceğinizi belirleyin.
Dijital Fabrika Yardımıyla Sonuçları Analiz Edin
Dijital fabrikalarda elde edilen her bilgi veri tabanlarına kaydedilir. Kaydedilen bu veriler değerlendirilerek fabrikanın verimliliği ölçülür. Dijital fabrika verilerini topladıktan sonra, neyin iyi çalıştığını ve neyin iyileştirilmesi gerektiğini belirlemek için verileri analiz edebilirsiniz.