Dijital Dönüşüm Blogları

ERP Nedir? ERP Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

ERP sistemleri uzun yıllardan beri var olan, firmalara katma değer sağlayan faydalı yazılımlardır. Türkiye’de kurumsallaşmış imalat sanayi firmalarında uzun sürelerdir kullanılmasına rağmen halen birçok işletme ERP kullanmamaktadır.

Endüstri 4.0’ın konuşulduğu, uygulamalarının her geçen gün arttığı ve globalleşme anlamındaki rekabetin yoğunlaştığı bu günlerde dijital dönüşümün ve kurumsallaşmanın en önemli unsuru ERP yazılımlarıdır.

ERP ile ilgili çokça sorulan soruların başında ‘ERP nedir’ ve ‘ERP’nin açılımı nedir’‘ERP nedir ne iş yapar’‘CRM ve ERP Nedir’ gibi sorular yer alır. Bu yazımızda dijital dönüşüm yolculuğuna çıkmaya karar veren işletmeler için çokça sorulan bu soruları yanıtlamaya çalışacağız.

ERP’nin Açılımı Nedir?

ERP’nin açılımı İngilizce “Enterprise Resource Planning” kelimelerinin ilk harflerinin meydana gelir. Türkçesi ise “Kurumsal Kaynak Planlaması” dır.

ERP Nedir?

Kurumsal kaynak planlaması (ERP), finans, insan kaynakları, satın alma, dağıtım ve diğer departmanlar arasında iş süreçlerini standartlaştıran, düzene sokan ve entegre eden bir yazılım uygulamaları sistemidir. Tipik olarak, ERP sistemleri, tek bir veritabanı üzerinde çalışan ortak veri tanımlarını kullanarak tüm departmanlardan toplanan verilerin tek bir sistemde toplanmasıdır.

Erp Nedir

ERP’nin Tarihçesi

1960 yılında stok kontrolü için oluşturulan ilk basit programlar ERP sistemlerinin atası olarak kabul edilir. 1970 yılında MRP kavramı, 1980 yılında MRP 2 kavramı ortaya çıkmıştır. 1990 yılında ise bu kavramlar yerini ERP kavramına bırakmıştır. 

  • 1960’lı yıllarda ilk olarak Case Company adlı bir traktör firmasında kullanılmıştır.
  • 1975’te Avrupa’nın çeşitli yerlerinde manuel olarak kullanılan bu teknik Joseph Orlicky tarafından bilgisayar destekli hale getirilmiştir.
  • 1980’den sonra ise yazılım firmaları MRP üzerine özel paket programlar üretmeye başlamışlardır.

ERP Ne İş Yapar?

ERP, kurumsal verimliliği ve etkinliği çeşitli şekillerde artırır. ERP sistemleri, finansal bilgileri tek bir sisteme entegre ederek, bir kuruluşun finansal raporlamasını birleştirir. Ayrıca sipariş yönetimini entegre ederek sipariş alma, üretim, envanter, muhasebe ve dağıtımı çok daha basit ve daha az hataya açık bir süreç haline getirir.

Ayrıca üretim ve destek süreçlerini standartlaştırıp otomatikleştirebilir ve tedariki bir kuruluşun farklı iş birimlerinde birleştirebilirler. Bir ERP sistemi ayrıca zaman raporlaması, gider takibi, eğitim, beceri eşleştirme ve benzerleri için standartlaştırılmış bir İK platformu sağlayabilir ve bir kuruluşun finans, İK ve tedarik zinciri genelinde hükümet düzenlemeleri için gerekli raporlamayı yapma yeteneğini büyük ölçüde geliştirebilir.

Düzgün çalışan bir ERP, işletmelerin neredeyse her iş sürecini tamamlamak için gereken süreyi azaltmasını sağlar. Ayrıca, ortak veri tanımları etrafında organize edilen paylaşılan veriler aracılığıyla iş birliğini teşvik eder ve bunun sonucunda daha iyi kararlar ortaya çıkar. ERP sistemlerinin sunduğu standartlaştırma ve basitleştirme departmanlar arası iş birliği potansiyelini artırırken değişimlere hızla uyum sağlayabilen daha çevik bir kuruluş yaratır.

Görüldüğü gibi ERP yazılımları firmalara çokça fayda sağlayabilen, dijitalleşme ve kurumsallaşma yolculuklarında olmazsa olmaz çok değerli yazılımlardır.

ERP Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

1. İşletmenizi Daha Çevik Hale Getirir

Günümüzde hızla gelişen iş hayatına yanıt verebilmek çok önemlidir. ERP sistemi, değişen Pazar dinamiklerine ve müşteri ihtiyaçlarına uyum sağlamak için yeterince modüler ve esnektir.

2. Üretkenlik ve Verimliliği Büyük Ölçüde Artırır

Manüel iş akışları, verimsiz elektronik tablolar ve güncel olmayan yazılımlar işletmenizin büyümesini engeller. İyi bir ERP sistemi, verilerinizi tek bir yerde toplayarak daha doğru ve verimli raporlar oluşturur. Bu da tüm kuruluşunuzu düzene sokar ve iş birliğine dayalı bir çalışma ortamı sağlar.

3. Gereksiz Maliyetlerden Tasarruf Sağlar

Bir ERP sistemi, işletmelerin büyümesi için gerekli tüm koşulları sağlar. ERP nedir ve faydaları nelerdir sorusunun en net cevabı maliyetleri düşürmesidir. Tüm iş verilerini bir merkezde toplayıp analizini yapar. Bu da gereksiz maliyetlerin görünürlüğünü sağlar. Ayrıca bu sistem, bir işletmenin en önemli faktörü olan zamandan tasarruf edilmesini sağlar. 

4. Güvenirliliği ve Erişebilirliği İyileştirir

ERP sistemini, buluta taşıyarak donanım ve risk maliyetini azaltabilirsiniz. ERP uygulamasını buluta taşımak, bu sistemin tüm yeteneklerinden yararlanmanızı sağlar. Böylece görünürlülük ver erişebilirlik daha da artar.

5. İşinizi Büyütür

İşlerinizin büyümesini sağlamak, ERP nedir sorusunun en basit cevabıdır. Bu sistem, boşa harcanan zamanı, kaynakları ve verimsizlikleri ortadan kaldırarak işinizin gelişmesini sağlar. 

CRM ve ERP Nedir?

Çoğu ERP, müşteri etkileşimlerini izlemek için müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) araçlarını da içerir, böylece müşteri davranışı ve ihtiyaçları hakkında daha derin bilgiler sağlar.

Danışmanlığını Sunduğumuz ERP Programları Nelerdir?

UnoPro olarak dijital dönüşüm yolculuğuna çıkmaya hazır olan işletmeler için dijital dönüşüm danışmanlığı hizmetlerimiz kapsamında işletmenize uygun olan yazılımı seçmenizde size destek olarak Workcube ERP ve Dinamo ERP yazılımlarının kurulumlarını yapabiliyor, danışmanlıklarını ve ERP programı öğrenme yolunda eğitimler verebiliyoruz.

UnoPro, akademik, profesyonel yöneticilik, girişimcilik ve sanayicilik bilgi ve tecrübesine sahip Türkiye’nin tek eğitim ve danışmanlık kurumudur. Kurumsal firmalardan KOBİ ve küçük işletmelere kadar her segmentten üretim firmasındaki üretim yönetimi bilgi ve tecrübesine sahip olan UnoPro, Türkiye’nin ilk yerli ve milli Model Fabrika’sında sanayinin Yalın ve Dijital Dönüşümü için size özel hazırlanmış eğitim müfredatı ile önce yalınlaşmanıza ve daha sonra Endüstri 4.0’a uygun bir şekilde dijitalleşmenize yardımcı olur. Hemen iletişime geçin!

ERP Nedir? ERP Kullanmanın Faydaları Nelerdir?” için 4 geri bildirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir