Yalın Üretim Blogları

Gemba Nedir?

Gemba Nedir?

Gemba, Japoncada değerin yaratıldığı gerçek yer olarak bilinir. Özetle git ve gör anlamına gelir. ‘‘Problemi çözmek için yakından inceleyip analiz etmelisiniz, bunun için de üretim alanına inip problemin ortaya çıktığı yere gitmelisiniz.’’

Gemba,

  • Sürekli iyileştirme kültürü yerleşir.
  • Sorunların büyümeden çözülmesini sağlar.
  • Sorunların kök nedenlerinin tespit edilmesi ile kalıcı çözümlerin uygulanarak hataların tekrarlanmasını engeller.
  • Kronik sorunların çözülmesini sağlar.
  • Kompleks problemlerin çözülmesini sağlar.
  • Süreçlerin tutarlı, stabil ve başarılı bir şekilde yürütülmesini, çıktıları yüksek seviyede korumayı sağlar,

Katılımcılar bu modül sayesinde, katılımcı problemleri kalıcı olarak çözmeye yönelik standart bir metodoloji öğrenecektir.

Sürekli iyileştirmenin özünü içeren bu modül ile sistem içinde düzeltilmesi ve iyileştirilmesi gereken konulara doğru yaklaşım ile müşteri için değer yaratmanın yöntemi aktarılacaktır.

Bir yalın üretim aracı olan Gemba konsepti, birçok işyerinde birçok şey için kullanılmaktadır. Verimlilik, güvenlik ve üretim konusunda sürekli iyileştirmeler yapmak isteyen herhangi bir şirket, Gemba’nın ne anlama geldiğini ve işyerinde ne olduğunu anlamak isteyecektir.

Bu terim en çok fabrikalarda, depolarda ve diğer benzer işyerlerinde kullanılır. En iyi bilinen kullanım şekli Gemba yürüyüşlerini anlatmaktır. Bir Gemba yürüyüşü, bir süpervizörün veya liderlikteki başka bir kişinin işin gerçekte nasıl yapıldığını görmek için atölyede dolaşmasıdır. Etrafta dolaşarak yönetimden farklı olarak, Gemba yürüyüşleri soru sormakla ilgilidir.

Şirketler bunu gerçekleştirir çünkü amirlerin ve diğerlerinin ofislerinde yaptıkları işler önemliyken, aslında nasıl yapıldığına bakmanın ve bunu yapan insanlarla konuşmanın yerini tutamaz. Elbette, yönetim katında herhangi bir sorun veya endişeyle ilgili olarak kendilerine rapor veren insanlar olacaktır, ancak yine bu, atölyede bizzat süpervizörlerin olması dışında kullanılamaz.

Gemba Açılımı

Gemba’nın İngilizce açılımı aşağıdaki gibidir.

  • Go and See
  • Engage and Understand
  • Muda, Muri, Mura
  • Be always respectful
  • Analyze and assess the data you collect

Gemba’nın Türkçe açılımı ise aşağıdaki gibidir.

  • Git ve Gör
  • Elinle dokun, hisset ve sorunu anla
  • Maliyet kalemlerini ve israfı yerinde gör
  • Birlik, sevgi ve saygı ortamı oluştur
  • Araştır, veri topla, analiz et, değerlendir

Gemba Yürüyüşü (Gemba Walk) Nedir?

Gemba Yürüyüşü, bir işletme veya üretim ortamında faaliyet yerinde yapılan bir incelemedir. Gemba yürüyüşü, bir işletmenin çalışma süreçlerini, personel faaliyetlerini, müşteri ihtiyaçlarını ve işletmenin verimlilik ve kalite performansını gözlemlemek için yapılan bir yürüyüştür. Bu yürüyüş, işletmenin faaliyet yerindeki gerçek durumu ve sorunları tespit etmek, fırsatları belirlemek ve iyileştirme fırsatları bulmak için kullanılır. Gemba yürüyüşü, Yalın yönetimi, Kaizen veya diğer işletme ve yönetim yaklaşımlarının bir parçasıdır ve işletmede üretim süreçlerinin sürekli iyileştirilmesini hedefler.

Gemba Analizi

Gemba analizi, işletmenin verimlilik, kalite, müşteri memnuniyeti ve diğer performans göstergelerini iyileştirme fırsatlarını belirlemek için kullanılır. Analiz sırasında, işletmenin faaliyet yerindeki sorunlar ve fırsatlar incelenir ve çözüm yolları ve iyileştirme fikirleri üretilir. Gemba analizi, Lean yönetimi, Kaizen veya diğer işletme ve yönetim yaklaşımlarının bir parçasıdır ve işletme ve üretim süreçlerinin sürekli iyileştirilmesine odaklanır.

Gemba analizi, işletme ve üretim süreçlerinin fiziksel olarak incelenmesi ve işletmedeki her bir adımın detaylı bir şekilde analiz edilmesi ile yapılır. Analiz sırasında, işletmenin faaliyet yerindeki kaynak kullanımı, iş akışı, materyal yönetimi ve personel faaliyetleri gibi faktörler gözlemler ve incelenir. Gemba analizi sonunda, işletme ve üretim süreçlerinin verimliliği ve kalitesi için iyileştirme fırsatları belirlenir ve uygulanabilir çözüm yolları üretilir.

Gemba Kaizen

Gemba Kaizen, genellikle işletme sahipleri, yöneticileri, çalışanları ve hatta müşterileri dahil olmak üzere, herkesin katılımı ile gerçekleştirilir. Bu yaklaşım, her seviyeden çalışanın, iş süreçlerindeki sorunları tespit etmesini, çözüm önerileri sunmasını ve sürekli olarak iyileştirme fırsatlarını aramasını sağlayarak, kuruluşun genel performansını artırır.

Unutmayın, UnoPro, Akademik, profesyonel yöneticilik, girişimcilik ve sanayicilik bilgi ve tecrübesine sahip Türkiye’nin tek eğitim ve danışmanlık kurumudur. Kurumsal firmalardan KOBİ ve küçük işletmelere kadar her segmentten üretim firmasındaki üretim yönetimi bilgi ve tecrübesine sahip olan UnoPro, Türkiye’nin ilk yerli ve milli Model Fabrika’sında sanayinin yalın ve dijital dönüşümü için size özel hazırlanmış eğitim müfredatı ile önce yalınlaşmanıza ve daha sonra Endüstri 4.0’a uygun bir şekilde dijitalleşmenize yardımcı olur. Hemen iletişime geçin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir