İçindekiler
Jidoka Nedir?
Jidoka, ürün geliştirme süreçlerinde benimsenen bir yalın üretim yöntemidir. Otonomasyon adıyla da bilinen bu yöntem, şirketin düşük kalitede ya da hatalı ürünler teslim etmesinin önüne geçmeyi amaçlar. Nihai ürün kalitesini artırırken teslim sürelerine uyulması da bu yöntemin temel özelliklerinden birisidir. Bu yöntem, operatörlere ya da şirket içindeki çalışanlara güç vererek hatanın tespit edilmesi halinde prosesin ya da üretim bandının durdurulmasına dayanır. Günümüzde ise jidoka sadece üretim süreçlerine değil, yazılım gibi bilgi yoğunluklu süreçlere de uygulanmaktadır.
Jidoka Nasıl Uygulanır?
İlk olarak 1896 yılında Japon mucit Sakichi Toyoda tarafından oluşturulan bu yöntem, Toyota şirketi tarafından uygulanmıştır. Jidoka, Toyota üretim sisteminin iki ana sütunundan biridir. Bu yöntem, ip sarma makinalarında ipin kopması halinde sarma işlemini durduran bir koldur. Normalde ip sarma makinalarında ip kopsa da makine sarmaya devam eder. Ancak bu durumda ip sarılmadığı için makinanın arka tarafından ip birikintisi oluşur. Bu da hem malzemenin kullanılamamasına hem de prosesin durması anlamına gelir. Jidoka sayesinde bu olumsuz durumun önüne geçilmiştir.
Günümüzde ise Jidoka bundan çok daha fazlasını temsil etmektedir. Bu yöntemde önemli olan, hataya hatanın fark edildiği anda müdahale etmektir. Müdahale insan operatör tarafından yapılabileceği gibi makine operatör tarafından da yapılabilir. Gerçek zamanlı olarak yapılan müdahale sayesinde hata daha fazla ilerlemeden durdurulur. Sonraki aşamada ise çözüm aranır ve bulunan çözüm uygulanır.
Jidoka Hangi Adımları İçerir?
Jidoka yöntemi 4 ana adımdan meydana gelmektedir. Bu adımlar şu şekilde sıralanabilir:
1. Anormal durumun (hatalı ürün, eksik parça, makine arızası gibi) fark edilmesi
2. Prosesin durdurulması
3. Sorunun hemen müdahale ile çözülmesi
4. Kök nedenin araştırılması ve çözülmesi
Birçok durumda bu dört adımın ilk iki adımı otomatikleştirilebilir. Ancak soruna müdahale etme ve kök nedeni bularak çözüm geliştirme konusunda insanlara ihtiyaç vardır. Jidoka genellikle üretim süreçlerine uygulanır. Bu yöntemin yazılım gibi bilgiye dayanan sektörlerde uygulanması biraz daha zor olabilir. Bu gibi sektörlerde uygulamanın zor olmasının ana nedeni iş süreçlerinin daha fazla ve daha karmaşık olmasıdır.
Unutmayın, fabrika kurma danışmanlığı konularından da ölçülebilir, kanıtlanmış hizmetler veren UnoPro, Akademik, profesyonel yöneticilik, girişimcilik ve sanayicilik bilgi ve tecrübesine sahip Türkiye’nin tek eğitim ve danışmanlık kurumudur. Kurumsal firmalardan KOBİ ve küçük işletmelere kadar her segmentten üretim firmasındaki üretim yönetimi bilgi ve tecrübesine sahip olan UnoPro, Türkiye’nin ilk yerli ve milli Model Fabrika’sında sanayinin yalın ve dijital dönüşümü için size özel hazırlanmış eğitim müfredatı ile önce yalınlaşmanıza ve daha sonra Endüstri 4.0’a uygun bir şekilde dijitalleşmenize yardımcı olur. Hemen iletişime geçin!