Yalın Üretim Blogları

Kanban Ve Scrum

Kanban ve Scrum benzer birer iş yöntemi olsa da bu iki yöntem birbirinden farklılık gösterir. Bu iki yöntem de işleri belirli alt görevlere böler. Aynı zamanda görevlerin kademeli olarak tamamlanmasını da göz önünde bulundurur. Ancak Kanban ve Scrum karşılaştırıldığı zaman bu iki yöntem arasında farklar olduğu görülmektedir. 

Kanban Nedir?

Kanban, çevik yöntemlere dayanan bir iş sistemidir. Burada takımın ya da şirketin mevcut sistemi ihtiyaçlara cevap verecek şekilde adapte edilir. Kanban board adı verilerin kartlar ve sütunlar sayesinde tüm iş alt görevlere bölünür. Sütunlara birden fazla görev eklenebilecek olsa da sütundaki maksimum görev sayısına ulaşınca bir görevi tamamlamadan yeni bir görev eklenemez.

Scrum Nedir?

Scrum, ilk defa Hirotaka Takeuchi ve Ikujiro Nonaka tarafından “Yeni Ürün Geliştirme Oyunu” isimli makalede kavramsallaştırılan bir çevik çerçevedir. Scrum takımların tekrarlı bir şekilde çalışarak planlı bir şekilde işlerin tamamlanmasını sağlar. Scrum takımlarının tanımlanmış prosesleri, görevleri ve rolleri vardır. Tüm iş, sprint adı verilen alt görevlere ayrılır. Bir sonraki göreve başlamak için ilk sprintin tamamlanması gerekir. 

Kanban ve Scrum Arasındaki Farklar

Kanban ve Scrum iş yöntemleri karşılaştırıldığı zaman bu yöntemlerin arasındaki farklar 5 ana başlıkta incelenebilir.

  • Ölçü: Ölçü söz konusu olduğunda Scrum, sabit uzunluğa sahip sprintlerden meydana gelir. Bu sprintler 1 hafta olabileceği gibi 3 hafta da olabilir. Sprint uzunluğu mevcut göreve göre belirlenir. Diğer yandan Kanban yönteminde sürekli akış söz konusudur.
  • Sunum metodolojisi: Scrum, her sprint sonrasında tamamlanan görevleri kullanıma sunar. Kanban ise sürekli sunumu benimsemiştir.
  • Roller: Scrum yönteminde ürün sahibi, scrum uzmanı ve geliştirme takımı olmak üzere üç ayrı rol bulunur. Ancak Kanban yönteminde belirli bir rol dağılımı söz konusu değildir.
  • Temel metrikler: Scrum temel metrik olarak hızı ele alır. Kanban ise teslimat süresi, döngü süresi ve WIP (ilerleyen iş sınırı) olmak üzere üç temel metriğe sahiptir. 
  • Değişim felsefesi: Scrum’ın değişim felsefesine göre takımlar sprint sırasında değişim yapmamalıdır. Kanban’da ise değişim herhangi bir anda meydana gelebilir.

Unutmayın, yeni fabrika kurulum projeleri ve fabrika kurma danışmanlığı konularında da etkin bir biçimde danışmanlık veren UnoPro, Akademik, profesyonel yöneticilik, girişimcilik ve sanayicilik bilgi ve tecrübesine sahip Türkiye’nin tek eğitim ve danışmanlık kurumudur. Kurumsal firmalardan KOBİ ve küçük işletmelere kadar her segmentten üretim firmasındaki üretim yönetimi bilgi ve tecrübesine sahip olan UnoPro, Türkiye’nin ilk yerli ve milli Model Fabrika’sında sanayinin yalın ve dijital dönüşümü için size özel hazırlanmış eğitim müfredatı ile önce yalınlaşmanıza ve daha sonra Endüstri 4.0’a uygun bir şekilde dijitalleşmenize yardımcı olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir