Dijital Dönüşüm Blogları

MES Nedir? | MES Sistemi Ne İşe Yarar?

MES Nedir?

Üretim Yürütme Sistemi (MES), fabrikalarda üretilen ürünlerin üretim sürecini izleyen ve takip eden bir bilgi sistemidir. MES’in genel amacı, üretim çıktısını iyileştirmek için üretim operasyonlarının etkin bir şekilde izlenmesini ve yürütülmesini sağlamaktır.

MES, atölyede meydana gelen tüm faaliyetleri kontrol eden kapsamlı bir sistemdir.

MES’i “üretim operasyonlarının etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayan dinamik bir bilgi sistemi” olarak tanımlayan AMR Research, terimi ilk kez 1992 yılında ortaya attı. Erken üretim yürütme sistemi modelleri, mevcut üretim sürecini temsil edecek şekilde kodlanmış, yerinde uygulamalardı.

MES uygulamaları, 1980’lerin sonundaki basit veri toplama uygulamalarından günümüzde modern bir yazılıma dönüşmüştür.

MES’in Açılımı Nedir?

MES sistemiyle ilgilenen kişilerin aklına ilk gelen sorulardan birisi genellikle “MES neyin kısaltması” olmaktadır. Türkçe’ye “Üretim Yürütme Sistemi” veya Üretim Takip Sistemi olarak çevirdiğimiz MES’in açılımı Manufacturing Execution System‘dir.

Peki, MES’in Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Bir MES sistemi üretim sahalarından alınan verileri anlamlı raporlara çevirerek verimliliğin, kârlılığın, zamanında teslimat oranının ve kalitenin artmasına yardımcı olur. MES sistemi, büyük miktarda veriyi izleyerek üretim verimliliğini artırabilecek ve maliyetlerden tasarruf edebilecek gerçek zamanlı veriler ve raporlar üretir. 

MES sistemi ile kalite kontrol bilgileri gerçek zamanlı olarak iletildiğinden, MES’li şirketlerde sorunlar tespit edilir edilmez üretimi derhal durdurabilir. Bu, israfı, hurdayı, fazla kullanımları ve yeniden çalışmayı azaltır.

Bir MES, personel, malzeme ve ekipman kaynaklarını dengeleyerek gerçekçi üretim programları oluşturur. Ürün akışını ve varlık kullanımını en üst düzeye çıkarmak için zamanlama ve bakımı entegre ederek çalışma süresini artırır ve genel ekipman verimliliğini (OEE) iyileştirir.

Bir üretim yürütme sistemi, envanter kayıtlarını yeni üretim, hurda ve uygun olmayan malzemelerle günceller, böylece satın alma, nakliye ve zamanlama departmanlarınız her zaman tam olarak hangi malzemenin elinizin altında olduğunu bilir. Bu, tam durum envanteri ve devam eden iş (WIP) envanterini azaltarak üretim, nakliye, depolama ve envanter izlemede tasarruf sağlar.

Evrak işlerini ortadan kaldırmak, insan hatası için daha az şans olduğu anlamına gelir. Ayrıca, atölyeden kaydedilen verilerin, gerçek zamanlı karar vermeyi bilgilendirmek için tüm entegre sistemlerdeki karar vericiler tarafından hemen kullanılabileceği anlamına gelir.

Bir MES, tüm üretim döngüsünü baştan sona takip eder, son parçaları veya partileri ilgili üretim verileriyle gruplandırır. Bu veriler, hükümet veya endüstri düzenlemelerine uyması gereken üreticiler için daha iyi yasal uyumluluk sağlar.

MES Sistemi Ne İşe Yarar?

  • Üretim döngüsü süresini azaltır,
  • Veri giriş süresini azaltır veya ortadan kaldırır,
  • Süreç dışı çalışmayı azaltır,
  • Vardiyalar arasındaki evrak işlerini azaltır veya ortadan kaldırır,
  • Teslim sürelerini azaltır,
  • Ürün kalitesini artırır,
  • Kayıp evrak işlerini ortadan kaldırır,
  • Tesis operasyonlarında çalışanlara güç verir,
  • Planlama sürecini iyileştirir,
  • Müşteri hizmetlerini iyileştirir,
  • Makine hazırlık maliyetlerini, bekleme sürelerini azaltır,
  • Daha güvenilir ve hassas sıralama planlaması sağlar.

UnoPro ve MES Uygulamaları

UnoPro olarak kurumsal firmalardan KOBİ ve küçük işletmelere kadar her seviyeden üretim firmasındaki üretim yönetiminin yanında akademik, profesyonel yöneticilik, girişimcilik ve sanayicilik bilgi ve tecrübesine sahip Türkiye’nin tek eğitim ve danışmanlık kurumu olan UnoPro, işletmenize özel hazırlanmış eğitim müfredatı ile önce yalınlaşmanıza ve daha sonra da Endüstri 4.0’a uygun bir şekilde dijitalleşmenize yardımcı olmaktadır.

Siz de işletmenizde MES sisteminin faydalarından yararlanmak istiyor musunuz? Sizin için doğru olan çözümü geliştirelim. Bugün bize ulaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir