RPA Nedir?
Robotik süreç otomasyonundaki “robot”, fiziksel veya sanal bir makinede çalışan yazılım robotlarıdır.
RPA, herkesin bir robot veya ‘bot’ için bir dizi talimat tanımlamasına olanak tanıyan bir iş süreci otomasyonu biçimidir. RPA botları, yüksek hacim ve hızda tonlarca hatasız görevi gerçekleştirmek için çoğu insan-bilgisayar etkileşimini taklit edebilir.
RPA, nihayetinde, işyerindeki en sıradan ve tekrarlayan bilgisayar tabanlı görev ve süreçlerin bazılarını otomatikleştirmekle ilgilidir.
Ne tür tekrarlayan görevlerin üstesinden gelebilir?
Robotik Süreç Otomasyonu botlarını herhangi bir sistem veya uygulama ile etkileşime girebilen bir Dijital İş Gücü olarak düşünün. Örneğin, botlar kopyalayıp yapıştırabilir, web verilerini kazıyabilir, hesaplamalar yapabilir, dosyaları açabilir ve taşıyabilir, e-postaları ayrıştırabilir, programlara giriş yapabilir, API’lere bağlanabilir ve yapılandırılmamış verileri çıkarabilir. Botlar herhangi bir arayüze veya iş akışına uyum sağlayabildiğinden, otomatikleştirmek için iş sistemlerini, uygulamaları veya mevcut süreçleri değiştirmeye gerek yoktur.
RPA botlarının kurulumu, kullanımı ve paylaşımı kolaydır. Telefonunuza nasıl video kaydedeceğinizi biliyorsanız, RPA botlarını yapılandırabilirsiniz. Kaydet, oynat ve durdur düğmelerine basmak ve dosyaları işyerinde taşımak için sürükle ve bırak özelliğini kullanmak kadar sezgiseldir. RPA botları, kuruluş genelinde iş süreçlerini yürütmek için planlanabilir, klonlanabilir, özelleştirilebilir ve paylaşılabilir.
Neden RPA Uygulamalıyım?
Robotik Süreç Otomasyonu, iş operasyonları ve sonuçları üzerinde olumlu bir kartopu etkisine sahiptir. RPA, maliyeti düşürme, daha fazla doğruluk, teslimat hızı gibi ölçülebilir ticari faydalar sağlar ve ardından ivme kazanıp organizasyona yayıldıkça değer katmaya devam eder. RPA, müşteri memnuniyeti gibi iş sonuçlarını iyileştirir ve insanları en iyi yaptıkları işi yapmaları (sorunları çözme, süreçleri iyileştirme, analiz yapma ve diğer katma değerli işler) için serbest bırakarak daha yüksek çalışan bağlılığı ve daha katma değerli çıktılar üretilmesini sağlar.
Robotik Süreç Otomasyonu Nasıl Çalışır?
RPA sistemleri, öncelikle, belirli bir iş sürecinin ne olduğunu ve nasıl gerçekleştirildiğini anlamak için programlanır. Sürecin adımları ve veri girişleri belirlenir. Ardından bir dizi kod veya talimat kümesi yazılır. RPA sistemleri genellikle bu adımları yapmak için önceden kaydedilmiş kullanıcı etkileşimlerini taklit eder.
Bir işlem başlatıldığında, RPA sistemi öncelikle verileri bir kaynaktan (örneğin bir Excel dosyası veya bir web sitesi) alarak işleme koyar. RPA sistemi daha sonra belirli bir işlemi tamamlamak için tasarlanmış bir dizi algoritma kullanarak verileri işler. Bu algoritmalar, verilerin belirli koşullara göre filtrelenmesini, düzenlenmesini ve analiz edilmesini sağlar. Son olarak, RPA sistemi işlemi tamamladığında sonuçları bir çıktı dosyasına veya başka bir sistem veya veri tabanına kaydeder.
RPA Uygulamalarında RPA Uzmanı Gerekli midir?
RPA uygulamalarında RPA uzmanı olarak çalışacak bir kişinin varlığı projenin sağlığı açısından gerekli ve önemlidir. Bir RPA uzmanının projedeki görevleri:
- Süreç tasarımı ile rehberlik sağlamak.
- Otomasyon iş akışlarını tasarlamak, geliştirmek ve test etmek.
- RPA çözümlerinin uygulanmasını desteklemek, iç eğitimleri vermek.
- Süreç belgeleri oluşturmak ve dokümantasyonu sağlamak.
- Otomasyonun kalitesini sağlamak.
İş ortağı olduğumuz Robomotion RPA sisteminin kurulumunu, danışmanlığını ve eğitimlerini, firmanıza özel çözümlerle bütün bir paket olarak sunabiliyoruz
Robotik Süreç Otomasyonunun uygulama alanları nelerdir?
RPA sistemlerinin uygulama alanlarından bazıları şunlardır:
- Finans: Raporlama, fatura işleme, ödeme işlemleri, mali tabloların oluşturulması, risk analizi ve hesap açılışı gibi işlemleri otomatikleştirebilir.
- İnsan Kaynakları: İşe alım, personel dosyalarının yönetimi, bordro işlemleri, performans değerlendirmeleri, izin yönetimi, öğrenme yönetimi gibi işlemleri otomatikleştirebilir.
- Müşteri Hizmetleri: Chatbotlar, e-posta yanıt sistemleri, talep takibi, şikayet yönetimi, sipariş takibi ve ödeme işlemlerinin otomatikleştirilmesi gibi işlemlerde kullanılabilir.
- Tedarik Zinciri: Sipariş yönetimi, envanter yönetimi, sevkiyat takibi, lojistik yönetimi, üretim süreçleri gibi işlemleri otomatikleştirir.
- Sağlık: Tıbbi kayıtların yönetimi, fatura işleme, hastane yönetimi, randevu planlama, tıbbi test sonuçlarının analizi gibi işlemleri otomatikleştirebilir.
Bu örnekler, RPA’nın uygulama alanlarının çeşitliliğini göstermektedir, ancak RPA teknolojisi, otomatikleştirilebilecek hemen hemen herhangi bir tekrarlayan iş süreci için kullanılabilir.
Robomotion RPA’ın Faydaları:
- Verimliliğin Arttırılması: Monoton ve tekrar eden işlerinizi düzene koymak, işlerinizi daha verimli bir şekilde yürütmenize yardımcı olmak için kaynaklardan tasarruf etmenize ve daha önemli işlere odaklanmanıza olanak tanır.
- Ölçeklendirilebilirlik: Robomotion RPA çözümü işiniz ile birlikte büyüyebilir Hızlı büyümeyi sağlayabilmek için kolayca entegre edilebilir RPA çözümünüz insan çalışanlar ile birlikte hareket eder
- Kolay Kullanım Kodlama yapmanız gerekmez RPA çözümleri sürekle bırak arayüzü ile birlikte size yardımcı olur ve iş akışlarınızı tekrar kullanılabilen bileşenleri fare ile sürükleyerek kolayca yapılandırabilirsiniz
- Doğruluk: Ağır işleyen görevleri yazılım robotlarına devretmek, iş akışlarınızdaki insan hatalarını ortadan kaldırır.
- Esneklik: Neredeyse her süreç RPA ile otomatikleştirilebilir Pahalı donanım değişiklikleri veya geliştirme yapmadan, en esnek RPA çözümleri kullanılarak süreçler, iş uygulamalarına ve iş akışlarına entegre edebilirler
Robomotion RPA yazılımı ile ilgili detaylı bilgi almak, firmanızda sağlayabileceği değerleri öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.