SEDEX Nedir?
SEDEX, Etik ticaret üyeliği konusunda dünyanın önde gelen organizasyonlarından biridir. İngiltere merkezli olan bu organizasyon, işletme şartlarının iyileştirilmesi için çalışmaktadır. İşletmelerin sorumlu ve sürdürülebilir olarak çalışması, çalışanlarını koruması ve etik olarak satın alma süreçlerinin yürütülebilmesi için online bir platform ve farklı araçlar sunmaktadır.
SEDEX, işletmelerin tedarik zincirindeki risklerini yönetmek için yine dünya çapında bilinen marka sahibi işletmelerin ve standardizasyon kuruluşlarının paydaşlığı ile kurulmuştur ve 16 yılı aşkın süredir hizmet vermektedir.
SEDEX üyesi olan işletmeler, SEDEX Advance platformu üzerinde bir araya gelerek alıcı firma (buyer) -tedarikçi firma (supplier) arasında bilgi yönetimini sağlayabilmektedir. Sistemde alıcı olarak üye olan işletmeler, tedarik zinciri boyunca çok seviyeli olarak tedarikçilerini izleyebilirken, tedarikçi konumunda olan firmalar ise yine istedikleri miktarda alıcı ile sistem üzerinden bilgilerini paylaşarak daha fazla iş birliği imkanı yaratabilmektedirler.
Günümüzde SEDEX üyesi kuruluşların en büyük çoğunluğu %15.59 ile üretim sektöründe ve %11 lik bir dilim ile de Tekstil sektöründedir. Üretim ve giyim sektörünün dünya çapında farklılaşan şartları ve yüksek riski sebebiyle alıcılar bu Sedex belgesini daha sıklıkla talep etmektedir.

SEDEX raporunun ve denetiminin kapsamı nedir?
SEDEX denetimleri SMETA (SEDEX Members Ethical Trade Audit) gereklilikleri kapsamında gerçekleştirilir. Rapor, alıcının veya tedarikçinin talebine göre temelde 2 Pillar ve 4 Pillar olmak üzere 2 farklı kapsamda hazırlanmaktadır. Bazı durumlarda alıcıların kendi özel gerekliliklerinin de takip edilmesi istenebilir, bu durumda müşteri özel şartları da denetim kapsamına ve rapora dahil edilir. Bağımsız ve yetkilendirilmiş denetçiler tarafından gerçekleştirilen denetimde aşağıdaki konu başlıkları değerlendirilir:
2 Pillar SMETA denetiminde:
- ETI Temel Kodu
- SMETA Gereklilikleri
o UNGP uluslararası haklar
o Yönetim Sistemleri ve Kod uygulamaları
o Sorumlu Satın alma
o Çalışma izinleri ve Göçmenler
o Taşeronlar ve Ev işleri
4 Pillar SMETA Denetimlerinin başlıkları:
- 2 Pillar SMETA denetim gereklilikleri
- Çevre gereklilikleri
- İş Etiği gereklilikleri
- Varsa Müşteri Kodu
SEDEX sertifikası nasıl alınır?
SEDEX, alışılagelmiş belgelendirme sistemlerinin aksine, bir sertifikasyon modeli kullanmaz, yani SEDEX belgesi / sertifikasından bahsedemeyiz. Bağımsız ve yetkilendirilmiş denetçiler tarafından yapılan denetim sonucunda, başvurunuz kapsamındaki SEDEX raporunuz SEDEX Advance sistemi üzerinden oluşturulur ve raporunuzu istediğiniz müşterileriniz ile paylaşabilirsiniz.
SEDEX Sertifikasının şirketiniz için faydaları nelerdir?
SEDEX kullanımı firmaların sosyal ve çevresel performanslarının iyileştirerek çalışma şartlarının iyileştirilmesini sağlayarak, işletmelerin birlikte daha iyi çalışmalarına yardımcı olur. 180 den fazla ülkede, 60000 den fazla üye organizasyonu ile SEDEX, işletmeler arasında bilgi transferini sağlayarak tedarik zinciri boyunca işletme risklerinin yönetilmesini, yasal uyumluluğun sağlanmasını ve insanların yaşam şartlarının iyileştirilmesini sağlar.