SMED Nedir?
SMED, şirketlerin değişim sürelerini önemli ölçüde azaltmalarına yardımcı olma konusunda olağanüstü başarılı olan Japon endüstri mühendisi Shigeo Shingo tarafından geliştirilmiştir. Öncü çalışmaları, çok çeşitli şirketlerde değişim sürelerinde ortalama %94 belgelenmiş azalmalara yol açmıştır.
SMED (Tek Haneli Dakikalarda Model Değişimi) ekipman değişimlerini tamamlamak için gereken süreyi önemli ölçüde azaltan bir sistemdir. SMED sisteminin özü, mümkün olduğu kadar çok geçiş adımını “dış setup”a (ekipman çalışırken gerçekleştirilir) dönüştürmek ve kalan adımları basitleştirmek, iyileştirmek ve düzene koymaktır.
SMED makinalarda tip değişimi esnasında yapılan setup işlemini kısaltmak amacıyla uygulanan bir tekniktir. Setup ise bir önceki partiden çıkan son parça ile yeni partiden çıkacak ilk kalite onaylı parçayı elde etmek için gerekli işlemleri yapma, ekipmanları değiştirme sürecidir.
SMED uygulaması 4 aşamadan oluşur;
- İç setup ve dış setup işlemlerini ayrıştırma,
- İç setup işlemlerini dış setup haline getirme,
- Setup süresini kısaltma,
- Setup işlemini optimize etme.
SMED Avantajları Nelerdir?
- İş emirleri arası tip değişimleri ve setup süreleri kısaltılır.
- Daha düşük lot büyüklükleri (parti büyüklüğü) ile üretim yapılmasını mümkün kılar.
- Düşük lot büyüklükleri ile müşteri sipariş değişkenliklerinde esnekliği artırılır.
- Makinaların üretim kapasitesini artırır.
- Yarı mamul ve mamul stok miktarını azaltır.
Üretimden sorumlu yöneticiler, doğru stratejinin satılabilecek olanı yapmak olduğunu bilmelidirler, SMED de talep dalgalanmalarına hızlı cevap vermeyi mümkün kılar.
Kurulum değişiklikleri, en baştan hatasız ürünlerin üretilmesine izin vermelidir. Kaliteli ürünlerin ne zaman ortaya çıkabileceğini bilmeden bir kurulum işlemini hızlandırmanın bir anlamı yoktur.
İdeal kurulum değişikliği hiç değişiklik olmamasıdır, ancak kurulum değişiklikleri gerekli olduğu sürece “tek dokunuş” hareketi ile gerçekleştirilecek şekilde tasarlanmalıdır.
Kurulum sürelerini kısaltmak, parti büyüklüklerini ve hatta aynı anda yükleri azaltmak önemlidir; tek başına kısaltılmış kurulum süreleriyle kısmi başarıdan daha fazlası beklenemez.
Unutmayın, UnoPro, Akademik, profesyonel yöneticilik, girişimcilik ve sanayicilik bilgi ve tecrübesine sahip Türkiye’nin tek eğitim ve danışmanlık kurumudur. Kurumsal firmalardan KOBİ ve küçük işletmelere kadar her segmentten üretim firmasındaki üretim yönetimi bilgi ve tecrübesine sahip olan UnoPro, Türkiye’nin ilk yerli ve milli Model Fabrika’sında sanayinin yalın ve dijital dönüşümü için size özel hazırlanmış eğitim müfredatı ile önce yalınlaşmanıza ve daha sonra Endüstri 4.0’a uygun bir şekilde dijitalleşmenize yardımcı olur. Hemen iletişime geçin!