İçindekiler
Değer Akış Haritalama – VSM Nedir?
Değer akış haritası olarak da bilinen VSM (value stream mapping), bir prosesin her aşamasında akış şemasını içeren bir yalın araçtır. Bu araç aynı zamanda malzeme ve bilgi akışı haritası adıyla da bilinir. Bu araç sayesinde mevcut durum hakkında bilgi sahibi olmak ve bir sonraki durumları tasarlamak mümkündür.
Akış genellikle üretim akışı ve tasarım akışı olmak üzere iki ana kategoride ele alınır. Üretim akışında ham madde aşamasından nihai ürün teslimine kadar geçen süreç ifade edilir. Diğer yandan tasarım akışında ise kavramın ilk ortaya çıktığı andan kuruluma kadar geçen süre ifade edilir. Bu süre aynı zamanda ürün geliştirme süreci olarak da anılır.
Linki tıklayarak Değer Akış Haritalama (VSM- Analiz ve Tasarım) eğitimimiz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
VSM Değer Akış Haritası Ne İşe Yarar?
Değer akış haritası, bir prosese ya da bir ürüne dair tüm aşamaların görünür olmasına izin verir. Böylelikle süreçte yer alan malzeme ve bilgi akışları kolaylıkla takip edilebilir. Kullanılacak olan tüm malzemeler ve bilgiler kutular halinde ifade edildikten sonra oklar yardımıyla birbirine bağlanır. Tabloda yer alan oklar akışın hangi yöne doğru olacağını gösterir. Bu sayede birbirine bağlı görevler ve birbirini izleyen görevler tek bir bakışta ayırt edilebilir.
VSM Değer Akış Haritası Nasıl Uygulanır?
VSM ilk olarak Toyota tarafından uygulanmış bir araçtır. Toyota tarafından uygulanan bu araç, ham maddeden nihai ürüne kadar ihtiyaç duyulan tüm prosesleri akış şeması şeklinde göstermektedir. Günümüzde de VSM benzer şekilde uygulanmaktadır.
Bu harita 8 adımda hazırlanabilir. VSM hazırlamak için gereken adımlar şu şekildedir:
- Yalın değer akış haritası hazırlamak için bir takım oluşturun.
- Takımı oluşturduktan sonra birkaç gün sürecek olan Kaizen etkinliği düzenleyin.
- Aynı veya benzer adımları içeren prosesleri kapsayan bir proses ailesi oluşturun.
- Bu ailedeki proseslerin benzerliklerini tespit edin.
- Mevcut durum haritasını oluşturun.
- Basit VSM şablonunu oluşturun.
- Gelecek durumlar haritasını oluşturun.
- VSM planını oluşturun.
Uygulama aşamasında VSM’nin kapsamını algılamak büyük bir fayda sağlayacaktır. Bu harita birçok durumda tek bir tesisi ifade eder. Birden fazla müşteri, tedarikçi ve tesis olması durumunda değer akış haritasının da bunları kapsayacak şekilde genişletilmesi gerekir.
Unutmayın, fabrika kurmak konularındaki danışmanlık hizmetleriyle ön plana çıkan UnoPro, Akademik, profesyonel yöneticilik, girişimcilik ve sanayicilik bilgi ve tecrübesine sahip Türkiye’nin tek eğitim ve danışmanlık kurumudur. Kurumsal firmalardan KOBİ ve küçük işletmelere kadar her segmentten üretim firmasındaki üretim yönetimi bilgi ve tecrübesine sahip olan UnoPro, Türkiye’nin ilk yerli ve milli Model Fabrika’sında sanayinin yalın ve dijital dönüşümü için size özel hazırlanmış eğitim müfredatı ile önce yalınlaşmanıza ve daha sonra Endüstri 4.0’a uygun bir şekilde dijitalleşmenize yardımcı olur. Hemen iletişime geçin!