Gerçek Zamanlı MES Entegrasyonu
MES (Manufacturing Execution System), Türkçede üretim yürütme sistemi olarak kullanılmaktadır. Üretim yürütme sistemi (MES), imalat sürecinde hammadde aşamasından bitmiş ürün aşamasına kadar gerçekleşen işlemlerin izlenmesini sağlayan bilgisayarlı sistemlerdir. Üretim yürütme sistemi (MES), üretim planlayıcılarının süreci iyileştirmesine yardımcı olmak için tasarlanır. Ve bu üretim sürecinin her adımının ve öğesinin kontrolünü sağlamak için gerçek zamanlı olarak çalışır.
Üretim yürütme sistemi (MES), kurumsal kaynak planlama (ERP) ile otomasyon katmanı arasında yer alan boşluğu doldurmaktadır. Bir üretim kuruluşunda operasyona değen en uçtaki birimin makine verisini doğrudan alan sensörler ya da benzer donanımlar bulunmaktadır. Üretim sürecindeki makine ve robotlarda üretilen bu veriler, programlanabilir mantıksal denetleyiciler (PLC) yardımıyla düzenlenebilmektedir ve analiz edilebilir hale gelmektedir. İşte bu aşamada üretim sürecinden elde ettiğimiz bu büyük veriyi (Big Data) üretim süreci iyileştirme ve yönetsel kararlar alma noktasında kullanılabilir hale getirmek için üretim yürütme sistemi (MES) uygulamaları devreye girer. Robotlardan ve makinelerden toplanan veriler hatta el ile yürütülen işlemlerde operatör girişlerinden elde edilen veriler bir veritabanında düzenlenerek saklanır. Veritabanında tutulan bu veriler veri bilimcileri yardımıyla anlamlandırılır. Üretim sürecinin bütün aşamalarından elde ettiğimiz ve anlamlı hale getirdiğimiz bu büyük veri (Big Data), eş zamanlı veya geriye dönük olarak izlenebilir. Bu, gerçek zamanlı üretim yürütme sistemi (MES) entegrasyonunun temel fonksiyonlarındandır.
Üretim sürecindeki darboğazların tespiti, üretim yürütme sistemi (MES) entegrasyonu uygulamaları sayesinde imalat sürecinin dijital olarak izlenmesi ve yönetilmesiyle mümkün olmaktadır. Bu durumda, üretim yürütme sistemi (MES) entegrasyonu faydalarının imalat ve tüm iş akış süreçlerinin iyileştirilmesine doğrudan katkıda bulunmak ve performans ve verimliliği artırmak olduğunu söyleyebiliriz.
İmalat sürecimizde kullandığımız üretim yürütme sistemi (MES), sistemimizin dijital ikizinin ilk formunu oluşturmaktadır. Üretim yürütme sisteminin (MES) bize sağladığı veriler ile oluşturacağımız dijital ikiz sistemimizin sanal modelini içerecektir. Ve dijital ikiz teknolojisi ile birlikte kullandığımız üretim yürütme sistemi (MES) entegrasyonu üretim aşamalarımızın sanal modeli üzerinde geçmiş, eş zamanlı ve gelecek verilerini izleyip sistemimizi iyileştirmemizi sağlayacaktır.
UnoPro olarak geliştirdiğimiz dijital ikiz sistemleri ile dijital ikiz kulanım alanlarından biri olan gerçek zamanlı MES entegrasyonu uygulamalarını gerçekleştirebilmenize olanak sağlıyoruz. Bu sayede sürecinizin mükemmelleşmesinde size rehberlik ediyoruz.
Diğer Gerçek Zamanlı MES Entegrasyonu uygulamalarımız için YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsiniz.