Yalın Üretim Blogları

Hoshin Kanri Matrisi Nedir?

Hoshin Kanri Matrisi Nedir?

Hoshin Kanri X matrisi olarak da bilinen Hoshin Kanri matrisi amaçları, stratejileri, stratejik projeleri ve sahipleri içeren tek sayfalık bir belgedir. Bu belge sayesinde Hoshin Kanri yöntemi kolaylıkla uygulanabilir. Yalın üretim kapsamında X matrisini uygulamak, uzun dönemli ihtiyaçları stratejik projelerle eşleştirmek anlamına gelir. 

Linki tıklayark, Dijital Model Fabrika Uygulamalı Yalın ve Dijital Dönüşüm Eğitimi kapsamında temin ettiğimiz Stratejik Performans Yönetimi eğitimini inceleyebilirsiniz.

Hoshin Kanri Matrisi Nasıl Hazırlanır?

Hoshin Kanri matrisini hazırlamak için matris üzerinde yer alan bölümlerin dikkatli bir şekilde doldurulması gerekir. Matris 4 parçaya bölünmüş durumdadır. Matris üstünde yer alan bu dört parça şu şekilde ifade edilebilir:

  1. Matrisin alt bölümünde yer alan uzun vadeli ihtiyaçlar
  2. Matrisin sağ bölümünde yer alan yıllık hedefler
  3. Matrisin üst bölümünde yer alan üst düzey öncelikler
  4. Matrisin sol bölümünde yer alan geliştirilmesi gereken metrikler

Matrisin köşelerinde ise her bölümümdeki aktivitenin bağımlı olduğu maddeler yer almaktadır. Matris çoğu durumda projenin ya da takımın lideri tarafından hazırlanır. 

Hoshin Kanri Matrisi Nasıl Doldurulur?

Matrisi doldururken en önemli bölümlerin merkeze en yakın yere yerleşmesi gerekir. Hoshin Kanri X matrisini 5 adımda doldurmak mümkündür.

  1. Stratejik hedefleri belirleyin.
    Öncelikle 3 ya da 5 yıl gibi  uzun vadeli hedeflerle başlamanız gerekir. Bu hedeflerin matrisin alt bölümünde listelenmesi gerekir. Bu hedefleri yazarken takımınızın kapasitesine göz önünde bulundurun. Çok fazla hedef eklemek hedeflerin hiç birinin tamamlanmaması anlamına gelebilir. 
  2. Kilit önem taşıyan orta vadeli hedefleri belirleyin.
    1 yıl gibi daha kısa bir sürede başarmak istediğiniz orta vadeli hedefleri belirleyin. Bu hedefleri matrisin sol tarafına yazın.
  3. Kısa dönemli eylemleri ve metrikleri belirleyin.
    Bir sonraki aşamada önümüzdeki birkaç ay içinde tamamlanması gereken görevleri belirleyin. Şirketin hedeflerine uygun olarak seçeceğiniz bu hedefler, X matrisinin sağ tarafına yazılacaktır.
  4. Kilit performans göstergelerini (KPI) belirleyin.
    Bu noktada Hoshion Kanri catchball olarak adlandırılan ve planlarınızı yöneticilerle veya paydaşlarla paylaşmanız gereken adımı uygulayabilirsiniz. Böylelikle şirket için gerçekten gerekli ve önemli olan kilit performans göstergelerini (KPI) belirleyebilirsiniz. 
  5. Bağımlı olan noktaları işaretleyin.
    Tüm bu aşamalardan sonra matrisin dört kenarında yer alan görevleri birbirlerine olan bağımlılıklarına göre işaretleyin. İşaretlemeyi farklı renkteki kalemlerle yaparak bağımlı olan görevleri daha net görebilirsiniz.

Unutmayın, UnoPro, Akademik, profesyonel yöneticilik, girişimcilik ve sanayicilik bilgi ve tecrübesine sahip Türkiye’nin tek eğitim ve danışmanlık kurumudur. Kurumsal firmalardan KOBİ ve küçük işletmelere kadar her segmentten üretim firmasındaki üretim yönetimi bilgi ve tecrübesine sahip olan UnoPro, Türkiye’nin ilk yerli ve milli Model Fabrika’sında sanayinin yalın ve dijital dönüşümü için size özel hazırlanmış eğitim müfredatı ile önce yalınlaşmanıza ve daha sonra Endüstri 4.0’a uygun bir şekilde dijitalleşmenize yardımcı olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir