Yalın Üretim Blogları

Mura Nedir? Mura ve İşletme Üzerindeki Etkisi

Mura Nedir?

Mura, bir organizasyondaki iş yükünün dağılımındaki eşitsizliği ifade eder. Üretim süreci, birbirine dayanan bağlantılı olaylar zinciridir ve bu sürecin her bileşeninin üstesinden gelebilecekleri bir yük ile görevlendirildiğinden emin olmak önemlidir. Ancak, sonuçta sıkışıklıklara neden olan görevleri kimsenin devretmediğinden veya yaymadığından emin olmak da aynı derecede önemlidir. Mura kapsamında amaç, çok fazla ve yetersiz işi önlemektir.

Mura İşletmeleri Nasıl Etkiler?

Örneğin, sıkı bir raporlama yapısı üzerinde çalışan ve belirli dönemlerin sonunda (örneğin her ay) üst düzey çalışanlarına yönelik özel gereksinimleri olan bir şirket, Mura’nın etkisini görebilir. Bir yönetici veya direktör kendi kotasını karşılamaktan endişe ederse, kişinin astları için ek yük oluşturabilir ve bu da tüm departman için üretkenliğin azalmasına neden olabilir.

Bu ek yük, bir bütün olarak üretim zinciri üzerinde önemli bir etkiye sahip olmaktadır ve kaçınılması gereken temel israf türlerinden biridir. Aşırı yüklenme durumunda, çalışanlar üretkenliklerini veya morallerini (veya her ikisini de) düşürecek ve bazen süreçte uzun vadede birleşen kalıcı değişikliklere yol açacaktır. Bunu, bir ayın veya çeyreğin sonunda aşırı miktarda işte görmek mümkündür, ardından sonraki hafta tamamlanması gereken çok az iş yükü ile gerçekten yavaş ilerlemektedir. Minimum Mura’ya sahip bir organizasyonda, her gün diğerine benzer görüneceğinden, ayın sonunun ne zaman geldiğini belirlemek zor olacaktır.

Bir kuruluşun, Mura’dan düzgün bir şekilde kurtulmak için muhasebe ve satış ölçümü gibi şeylere yönelik tutumlarını temelde yeniden değerlendirmeleri gerektiğinin farkına varması normaldir. Ancak uzun vadede, çalışma sürecinin düzgünlüğünü sağlamak ve eşit olmayan görev ve kaynak dağılımından kaynaklanan israfı en aza indirmek için atılabilecek en verimli adımlardan biridir. Muri ile birlikte Mura’yı ortadan kaldırmak, daha sonra Muda ile uğraşmayı çok daha kolay hale getirebilir. Bu nedenle Mura ile mücadelede en iyi yaklaşım, organizasyonun temel yapısında ona karşı önlem almaktır. Uygun bir temel ile sürecin geri kalanını oluşturmak çok daha kolay ele alınabilir.

Unutmayın, UnoPro, Akademik, profesyonel yöneticilik, girişimcilik ve sanayicilik bilgi ve tecrübesine sahip Türkiye’nin tek eğitim ve danışmanlık kurumudur. Kurumsal firmalardan KOBİ ve küçük işletmelere kadar her segmentten üretim firmasındaki üretim yönetimi bilgi ve tecrübesine sahip olan UnoPro, Türkiye’nin ilk yerli ve milli Model Fabrika’sında sanayinin yalın ve dijital dönüşümü için size özel hazırlanmış eğitim müfredatı ile önce yalınlaşmanıza ve daha sonra Endüstri 4.0’a uygun bir şekilde dijitalleşmenize yardımcı olur.

Hemen iletişime geçin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir