Yalın kavramına ait ilk tanımlama 1990 yılında yayımlanan Dünyayı Değiştiren Makine kitabında görülür. John Krafcik’e göre yalın üretim; “en az kaynakla, en kısa sürede, en ucuz ve hatasız üretimi, müşteri taleplerine uygun cevap verecek şekilde ve tüm üretim etkenlerini en esnek biçimde yönetip, potansiyellerinin tümünden yararlanarak gerçekleştirilen bir üretim biçimidir.”
Yalın yaklaşım; süreçlerdeki değer katan ve katmayan işlemleri belirlemek, değer katmayanları yok ederek veya azaltarak her işlemin maksimum fayda sağladığı bir faaliyetler bütünü oluşturup sürekli akışı sağlamaktır.
Yalın Üretim Unsurları
Yalın Üretim Unsurları aşağıdaki gibidir:
Değer
Değer, müşteri tarafından tanımlanır. Müşterinin bedelini ödemeye hazır olduğu faaliyetler değerlidir. Müşteri gözünde değerli kabul edilmeyen her faaliyet israftır.
Değer Akışı
Değer akışı bir işletmede bir ürünü elde etmek için ortaya konan, değer katan ve değer katmayan işlemlerin bütünsel olarak analiz edilmesini ve iyileştirilmesini mümkün kılan yöntemdir.
Sürekli Akış
Müşteri açısından değer tanımlandıktan ve değer akış haritası oluşturulduktan ve israflar yok edildikten sonra bir sonraki aşama değer katan faaliyetlerin akış şeklinde dizilmelerini sağlamaktır.
Çekme
Çekme sistemi müşterinin ürünü/hizmeti istediği zaman almasına olanak vermekte ve müşteri talebi olmadan üretim yapılmamasını sağlamaktadır.
Mükemmellik
Sistem içindeki tüm unsurları sürekli iyileştirerek mükemmelliğe ulaşma yolunda hareket etme prensibidir.
Unutmayın, UnoPro, Akademik, profesyonel yöneticilik, girişimcilik ve sanayicilik bilgi ve tecrübesine sahip Türkiye’nin tek eğitim ve danışmanlık kurumudur. Kurumsal firmalardan KOBİ ve küçük işletmelere kadar her segmentten üretim firmasındaki üretim yönetimi bilgi ve tecrübesine sahip olan UnoPro, Türkiye’nin ilk yerli ve milli Model Fabrika’sında sanayinin yalın ve dijital dönüşümü için size özel hazırlanmış eğitim müfredatı ile önce yalınlaşmanıza ve daha sonra Endüstri 4.0’a uygun bir şekilde dijitalleşmenize yardımcı olur.
“Yalın Yaklaşım Nedir?” için bir geri bildirim