Dijital Model Fabrika Yalın ve Dijital Dönüşüm yol haritasının 14. Modülü Yetkinlik Yönetimi’dir. Yetkinlik yönetimi bir işletmedeki en önemli yönetim sistemlerinden biridir. Yetkinlik yönetimi olmadan işletmenin sürekli geliştirme/iyileştirme kapasitesini geliştiremezsiniz ve bunu yapamazsanız Endüstri 4.0’ın varoluş amaçlarından birinden uzaklaşırsınız. Sonuç olarak Endüstri 4.0 sürekli gelişme ve iyileşme arayışının devamında ortaya çıkan bir ihtiyaç ve çözüm. Sadece dijital teknolojileri kullanmak, ya da çağı yakalamak için dijitalleşilmez. Sonucunda muhakkak iş ve yönetim sistemleri iyileşmelidir. Sürekli iyileştirme sistemleri dijitalleşmeyi, Endüstri 4.0 teknolojilerini araç veya alt sistem olarak kullanır. Endüstri 4.0 teknolojilerini işletme içinde doğru konumlandırmazsanız israfı artırmanız dahi mümkündür.
Endüstri 4.0 çağının en büyük meydan okumalarından biri yetkinliklerin gelişmek zorunda olmasıdır. Sofistike sistemler daha yetkin personel ihtiyacı ortaya çıkarır ve siz sadece personelinizi yönetemediğiniz ve dijital teknolojilerle daha az personeli daha kolay yönetmek için dijitalleşirseniz çok daha büyük bir sorunla karşılaşırsınız. Gelişen donanımı yönetecek ve işletecek insan kaynağınızın olmaması sebebiyse Endüstri 4.0 teknolojilerinden tam faydalanamaz, yeni donanım sebebiyle artan kapasiteyle daha fazla üretirken yatırımınızı, sermayenizi verimli kullanmamış olursunuz.
Bu sebeple zaten Endüstri 4.0 yol haritanız hayati önem taşır ve bir dijital olgunluk analizinden aldığınız puan size yol haritanızı vermez. Bunun için detaylı diagnostik ve bu diagnostikten yola çıkarak yol haritanızı oluşturmanız gerekir. Yani 4. Modülümüz olan Endüstri 4.0 Değer Akış Analiziniz diagnostik, Endüstri 4.0 Değer Akış Tasarımınız da yol haritanızdır. Bu yol haritasında kaçınılmaz olarak yetkinlikleri geliştirmek vardır ve bunu sistematik ve bütüncül bir şekilde yapmak için Yetkinlik Yönetim sistemi kurmanız gerekir. Bu sistemin girdilerinden en önemlisi standardizasyon modülüdür. Standardizasyonun çıktısı size hangi yetkinlikleri geliştirmeniz gerektiğini bildirir. Endüstri 4.0 yol haritasında ilerlerken işletme içinde pek çok standart değişeceği için sizin de yetkinlikleri geliştirmeniz gerekir. Aslında çok basit bir düz mantık ama uygulaması çok zordur.
Yetkinlik yönetimi sistemi ile vekalet sistemi de muhakkak kurulmalıdır. Bu sayede kırılgan ve bağımlı bir yapı oluşmasını engellersiniz. İşletme içinde her zaman vazgeçilmez kahramanlar var olmaya çalışırlar. Şahsi sürdürülebilirliklerini işletmenin sürdürülebilirliğinin önüne koyarlar ve vazgeçilmez olmaya çalışırlar. Bunun için de bilgiyi kendi lehlerine yönetirler. Endüstri 4.0 Değer Akış Analiz ve Tasarımı ile her şey şeffaflaşır ve yetkinlik yönetimi sisteminizle de böyle bir ortam oluşmasına engel olursunuz.
Bir işletmede, ustalar, mühendisler, şefler, müdürler, direktörler, hiç fark etmez, çalışanlar izne çıkamıyorsa, yöneticileri olarak izne gönderemiyorsanız kırılgan ve bağımlı bir yapı kurdunuz demektir. Şirket açısından bu tehdit olduğu gibi izne çıkamayan çalışan açısından da övünülecek bir şey değildir. Gururunu okşayabilir ama bu bağımlılık ve vazgeçilmezlik karşılığında hayat kalitesinden vazgeçmesi gerekir, çünkü bunun için bilgiyi kendisinde saklaması ve bu sebeple de başkaları ile paylaşabileceği sorumlulukları kendi başına tamamlaması gerektiği için daha fazla çalışması gerekir. Elbette bunun sorumluluğu yönetimdedir. Bir çalışan yönetimden dolayı çaresizce vazgeçilmez oluyorsa buna yapabileceği hiçbir şey yoktur. Yetkinlik bireysel olarak geliştirilmesi, kurumsal olarak yönetilmesi gereken bir olgu, sistemdir.
Yetkinlikleri sürekli zorladığınız, çalışanları her konfor alanına girdiklerinde tekrar o konfor alanında çıkarıp meydan okuduğunuz bir yönetim anlayışında vazgeçilmez kahramanlar oluşmaz. Aksine vazgeçilmezlik pelerini her üzerine yapıştığında onu çıkarmak için sistem kurmaya çalışan bir kurum kültürü oluşturursunuz.
Profesyonel hayatımda da, sanayicilik hayatımda da ekibime hep şunları söylemişimdir:
- “Vazgeçilmezliğinizi hissettiğimde, size bağımlı hissettiğimde, bilin ki ilk vazgeçeceğim kişisiniz”
- “Bilgiyi saklayarak vazgeçilmez olmaya çalışmayın, doğru sistemleri geliştirerek, sistemleri basitleştirerek ve bunu yaparken de kendinizi idame edecek kişileri de yetiştirerek işletme için vazgeçilmez olun. İşletmesine bu şekilde değer katan bir profesyonelden hiçbir yönetim vazgeçmez, korumaya, kollamaya çalışır.”
- “İzne çıkamıyorsanız yaptığınız işte bir sorun vardır, izne çıktığınızda ortaya çıkan sorunlarla benim uğraşmam gerekiyorsa veya sizi arayıp, izindeyken dahil olmanıza ihtiyaç oluyorsa yine bir sorun vardır.
Yöneticiler; yetkinlikleri yönetin yoksa tüm eksik kalan yetkinlikleri sizin ikame etmeniz gerekir.